SIKÓ GÁBOR

 info@sikogabor.hu

A számítógép bekapcsolása és a boot folyamat

2012. április 21.
Sikó Gábor

1. Számítógép bekapcsolása

Ezt a jelet keressük: ez a bekapcsolás/kikapcsolás jele.

Amelyik gombon, vagy alatta/felette megtalálható ez a jel, azzal a gombbal tudjuk bekapcsolni az adott eszközt.

Előfordulhat, hogy a bekapcsoló gomb alá/fölé odaírják a „POWER” kifejezést. Tehát ha nem találnánk olyan gombot, melyen rajta lenne a bekapcsolás/kikapcsolás jele, de alá/fölé van írva, hogy „POWER”, akkor az lesz a bekapcsolás/kikapcsolás gomb.

Először kapcsoljuk be a monitort, majd a számítógépet.

Nyomjuk be teljesen a bekapcsoló gombot. A számítógép bekapcsoló gombjának benyomásakor még egy kattanó hangot is lehet hallani. Ez jelzi, hogy megfelelően nyomtuk meg a gombot.

Amikor a monitor bekapcsol, el kezd világítani egy kis LED lámpa.

Amikor a számítógép bekapcsol, el kezd világítani egy zöld LED lámpa, ami jelzi, hogy a számítógép be van kapcsolva, majd egy piros LED lámpát látunk változó intenzitással villogni, ami azt jelzi, hogy milyen intenzíven dolgozik a számítógép. A bekapcsolás után közvetlenül hallatszik, ahogy a számítógép ventilátorai forognak, és a merevlemez zúgása is jelzi, hogy a számítógép be van kapcsolva.

Tipp:
Érdemes venni egy olyan elosztót, ami képes kiszűrni az elektromos hálózat zavarait és véd a túlfeszültség, a villámcsapások ellen. Ezt az eszközt túlfeszültségvédőnek hívják és egy jó minőségű terméket már 3 000Ft – 4000Ft-ért lehet venni.

Érdemes számítástechnikai szaküzletben vásárolni, mert ott tudnak segíteni, hozzáértő emberek dolgoznak ott és nem kínai bóvlikat adnak el.

Nem csak ezért hasznos egy ilyen eszköz beszerzése, mert megvédi elektronikai eszközeinket, hanem azért is, mert rendelkeznek egy kapcsolóval, mellyel áramtalanítható és ezzel minden eszköz is, amit beledugtunk.

Érdemes elektronikai eszközeinket éjszakára áramtalanítani, vagy ha nem vagyunk otthon, ugyanis ezzel áramot spórolhatunk meg, ugyanis minden elektromos eszköz un. készenléti áramot vesz fel kikapcsolt állapotban, továbbá megelőzhetjük a tűzeseteket.

Természetesen az áramtalanítás egy egyszerű billenő kapcsolós elosztóval is megoldható.

Amennyiben rendelkezik túlfeszültségvédővel, vagy lekapcsolható elosztóval, természetesen a bekapcsolási folyamat kiegészül azzal, hogy előbb áram alá helyezzük az elosztót.

2. Boot

A boot (ejtsd: bút) egy angol kifejezés, mely azokat a folyamatokat jelöli, amiket a számítógép lefuttat az indítás folyamán.

A számítógép a boot-olás folyamán leellenőrzi az összes hardvert, hogy minden megfelelően működik-e, betölti azokat az információkat, melyek szükségesek a számítógép megfelelő működéséhez.

Ezt a monitorunkon úgy látjuk, hogy egy fekete háttér előtt fehér betűvel angol szövegek, informatikai kifejezések és számok jelennek meg, melyek információt szolgáltatnak a hozzáértőknek a számítógép állapotáról és összetevőiről.

boot folyamat

Amennyiben valami problémát észlel a számítógép a boot-olás során, azonnal megszakítja azt és kiírja a hibát, mely az esetek túlnyomó többségében egy angol szöveg lesz.

Ekkor a számítógép használatát nem tudjuk megkezdeni mindaddig, amíg a hibát el nem hárítjuk.

Előfordul, hogy a hibát a számítógép maga el tudta hárítani és csak az erről szóló üzenetet kapjuk meg. Ilyenkor kiírja a számítógép, hogy mely billentyű lenyomásával tudunk továbblépni, hogy megkezdhessük a munkát.

Gyakori, hogy a számítógép leállítása közben történt valami hiba, vagy mi nem kapcsoltuk le megfelelően a számítógépet, vagy áramszünet volt, stb. és újraindításnál kapunk egy üzenetet, melyben megkérdezi tőlünk a számítógép, hogy a Windows-t normál, csökkentett, stb. üzemmódban indítsuk-e el. Ilyenkor a normál üzemmódra kell a föl/le nyilakkal állítani a fehér kijelölő sávot és egy ENTERT kell leütni. Amennyiben a hiba ezután is fennáll és nem indul el a számítógép, mindenképpen kérjen segítséget egy hozzáértőtől!

A boot folyamat lefutása után indul az operációs rendszer és annak betöltődése után, már használhatjuk is a számítógépet.

 

Készítette
Sikó Gábor

A cikk megtalálható még a következő oldalon: katt!