SIKÓ GÁBOR

 info@sikogabor.hu

Grand Theft Auto V - hivatalos információk

2012. november 9.
Sikó Gábor

 

A Game Informer magazin újabb számában 23 oldalas exkluzív GTA V cikket hozott le, melyből rengeteg információt tudhatunk meg a 2013 tavaszán XBOX360 és PS3 konzolokra megjelenő Grand Theft Auto soron következő, ötödig epizódjáról.

A PC kiadásról egyelőre nincs hír, valószínűleg a szokásos féléves késéssel kapjuk meg.

Alább nézzétek meg a GTA V első ízelítőjét, melyet 2011. november 2-án tett közzé a Rockstar Games.
A következő, azaz a második trailer 2012. november 14-én, szerdán várható!

Remélhetőleg kellően felcsigázta érdeklődéseteket a videó!
Lássuk mi is várható a GTA V-tő!

Főszereplők

Igen, jól olvastátok!
A GTA V-ben nem kevesebb, mint három főszereplő lesz!

Michael a negyvenes évei elején járó visszavonult, jólétben élő bankrabló, Trevor a negyvenéves, drogos, bajkeverő, lepukkant leszerelt katonai pilóta és Franklin a húszas évei közepén járó, ambiciózus afroamerikai fiatal, aki járművek begyűjtésével keresi bérét.

Minden karakternek önálló személyisége, képességei, baráti kapcsolatai vannak külön történetszálakkal.
A karakterek között bármikor válthatunk, amikor nem vagyunk küldetésen, mely a Google Föld-ben látott navigáláshoz hasonlóan megy végbe. Vagyis a kamera egyre távolabb kerül aktuális karakterünktől, majd madártávlatból közelít rá másik karakterünkre. Így is szemlélteti számunkra a játék, hogy mekkora különbség van karaktereink életkörülményei között. Karakterváltás után az előző karakterünk továbbáll és teszi a dolgát, éli a hétköznapjait.

Grand Theft Auto V (GTA V) MichaelMichael
Egy rendkívül sikeres bankrabló, aki mára már visszavonult. Negyvenes évei elején jár, van egy felesége (Amanda), egy fia (Jimmy) és egy lánya (Tracy), akikkel nehezen találja meg a közös hangot. Jólétét a FIB által kötött egyességének köszönheti, melynek keretében részt vesz a tanúvédelmi programban.

Feleségével közösen gyűlölik egymást. Amanda, a feleség legfőképp úgy fejezi ezt ki, hogy mértéktelenül költi férje pénzét. Micheal úgy érzi, kezd beleőrülni ebbe az állapotba, ezért újra játékba hozza magát.

Emberünk mindig jól öltözött, nagy háza van saját teniszpályával. Olyan személy, aki nem lóg ki a gazdagok világából.

Grand Theft Auto V (GTA V) TrevorTrevor
Blain County-i lakos, aki a hadseregnél szolgált pilótaként. Most bűnözésből tartja fenn magát.

Trevor kemény drogfüggő, bajkeverő természetű, akit nem kel győzködni, hogy csatlakozzon egy balhéhoz. Micheal-el régebben közösen részt vettek néhány bankrablásban.

Emberünk egy lecsúszott alak, aki legtöbbször egy fehér pólót visel. Van egy tetoválása a nyakán, mely egy feliratból „Itt vágjad” (Cut Here) és egy szaggatott vonalból áll, mely körbefut a nyakán.

Grand Theft Auto V (GTA V) FranklinFranklin
A húszas évei közepén járó afroamerikai fiatalember Dél-Los Santos-ban él örmény luxus autókereskedésben dolgozik főként behajtóként. Franklin, akkor találkozott Micheal-el, mikor szélhámost keresett a férfi.

Franklin ambiciózus, sportos fiatalember, egy szélhámos, aki a bulizás és csajozás után szeretne végre előrébb jutni, csak nem tudja hogyan. Az idióta és veszélyes haverjainak pedig mindig sikerül visszahúzniuk.

 

Helyszín
Grand Theft Auto V (GTA V)

A GTA V Los Santos-ban és környékén fog játszódni. Azaz Los Angeles és a környező vidék digitális mása lesz a játszóterünk.
Ez a terület a külső és belső tereket egybevéve nagyobb, mint a Red Dead Redemption, a GTA IV és San Andreas területei együttvéve.

A térképen megtalálható maga a nagyváros, tengerpart, egy katonai támaszpont, a Chiliad hegyet körülvevő vadkörnyezet, szőlővidék, Salton Sea régió, külvárosi régió.
Továbbá búvárfelszerelésünkkel felfedezhetjük a tengeralatti világot is!

JárművekGrand Theft Auto V (GTA V)

A GTA V több járművet ígér számunkra, mint bármelyik eddigi rész!
Lehetőségünk lesz különféle autókat, teherautókat, krosszmotort, utcai motorokat, BMX-et, mountain bike-ot, Jet Ski-t, repülőt és helikoptereket vezetni.

A repülőgép vezetést már a játék elején kipróbálhatjuk, hiszen Trevor katonai pilóta volt!

Hárman párbanGrand Theft Auto V (GTA V)Lesznek küldetések, pl. bankrablás, ahol a három karakter együtt fogja véghezvinni a balhét.
A küldetés közben tudunk majd a karakterek között váltogatni, így több aspektusból is megtapasztalhatjuk ugyan azt a küldetést, ezzel fokozva a játékélményt.

A Rockstar Games elmondása szerint nagyobb hangsúlyt fektettek a bankrablásokba az előző részekhez képest, mivel a játékosok rendkívül élvezték ezeket a küldetéseket.

Kikapcsolódási lehetőségekGrand Theft Auto V (GTA V)

Az összes karakter részt tud majd venni a különféle kikapcsolódási lehetőségekben, de minden főhősnek lesz egy-két saját, hobbija melyet csak az adott karakter űzhet. Ezzel is megpróbálják a fejlesztők a karaktereket különválasztani egymástól, hogy egyedi legyen mindegyikkel a játékélmény.

Technikai akadályokra hivatkozva sajnos nem került bele a játékba sem a konditerem, sem a hízás-fogyás lehetősége, viszont különféle ruhákkal testre szabhatjuk karaktereink kinézetét.

Lehetőségünk lesz jógázni, triatlonozni, jet ski-zni, bázis ugrani, teniszezni és golfozni.
A romantikát viszont mellőznünk kell! Ugyanis a fejlesztők szerint a karakterek személyiségéhez nem illett volna a romantikázás, ezért nem vihetünk hölgyeket randira a GTA V-ben.
Nők helyett a haverokkal mehetünk kikapcsolódni.

A fejlesztők megemlítették, hogy a GTA IV-ből és az Episodes from Liberty City-ből találkozhatunk ismerős arcokkal kalandozásaink során.
Viszont azt leszögezték, hogy sem az előző epizódok főhőseivel, sem a HD korszak előtti játékok szereplőivel nem fogunk találkozni, merthogy a HD korszak és az azelőtti játékok külön-külön univerzumot alkotnak.

A GTA V-ben szintén mobiltelefonunkkal tarthatjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, viszont ők nem fognak minket hívogatni. Továbbá a telefonban található kikapcsolódási lehetőségeket átvitték a térképre, hogy könnyben megtalálhatóak legyenek.
A mobiltelefont ténylegesen egy mai mobil funkciót fogja ellátni, így akár internetezhetünk is vele.

Gazdaság

Sokan panaszkodtak, hogy a GTA IV-ben nem volt mire költeni a sok pénzt, miután végigjátszottuk a játékot.
A GTA V-ben egy gazdasági rendszer fog beköszönni, mely nem ingatlanok vásárlásából fog állni.
A fejlesztők nem tértek ki arra, hogy mi is lesz pontosan ez a játékelem.

Dinamikus játékelemekGrand Theft Auto V (GTA V)

A Red Dead Redemption mintájára dinamikusan generált események fognak a játékban megjelenni, melyeket figyelmen kívűl hagyhatunk, vagy bele is bonyolódhatunk.
Ilyen például, egy lerobbant autó vagy egy stoppos az útszélén, a sivatagba hajtva járműveket találhatunk, melyek mellett tengernyi hullát találhatunk, vagy ha meglátunk egy pénzszállítót akár ki is rabolhatjuk, vagy akár még tolvajt is foghatunk és visszaadhatjuk az idős néninek az eltulajdonított táskáját.

Találkozhatunk szónokokkal, akik köré hallgatók gyűlnek, és tényleges mondanivalójuk van, nem csak egysorosaik.

A járókelőkkel is több interakciós lehetőségeink lesznek, továbbá a karakterek mozgását teljes egészében motion capture eljárással tették élethűbbé.

A GTA V megjelenítésért a továbbfejlesztett RAGE grafikusmotor felel, jobb optimalizációt és szebb grafikát ígérve.
Számtalan új rendszert építettek a játékba, mint például a járókelők napszaknak megfelelő viselkedése.

Reggel a buszmegállóban várják a munkások a járatukat. Napközben ugyanezeket a munkásokat dolgozni látod.
A fejlesztők odafigyeltek mindenféle apróságra, melytől még élőbb és lélegzőbb a környezet.

 

Én rendkívül várom ezt a játékot!
Amint megjelenik PC-re, az első napon meg fogom vásárolni, mint ahogy a GTA IV-et is!

A játék hivatalos oldala